Hoe maak ik een Symbolic Link (snelkoppeling) aan?

Het kan zijn dat u voor het ontwikkelen van uw site een snelkoppeling wilt maken naar een map of bestand.
Dit kunt u doen met een zogeheten Symbolic Link, oftewel "Symlink".
Het aanmaken van een Symlink is echter niet een functie die in DirectAdmin ingebouwd zit, maar hoe doet u dit dan wel?

In deze handleiding leggen we dit stap voor stap uit!

1. Verbind met SSH
  2. Ga naar de gewenste locatie
  3. Maak een map aan (optioneel)
  4. Maak de Symlink aan

1. Verbind met SSH

Het maken van de Symlink doen we middels een SSH commando. U moet dus eerst verbinding maken met SSH.

U kunt met SSH verbinden met PuTTY, met uw DirectAdmin login gegevens.
Als u meer ervaring met SSH heb, kunt u dit ook met een SSH key doen.

2. Ga naar de gewenste locatie

Zodra u verbonden bent met SSH, moet u naar de map navigeren waarin u de snelkoppeling wilt aanmaken.
Dit kan niet met een grafische interface, maar moet met een commando gedaan worden.

We gaan in dit voorbeeld navigeren naar de map domains/voorbeeld.nl/public_html navigeren.
Dit kan met het commando:

cd domains/voorbeeld.nl/public_html

De "cd" in het commando staat voor "Change Directory".

3. Maak een map aan (optioneel)

Als u nog geen map hebt om naar te verwijzen, moet u deze eerst aanmaken. Als u map al bestaat, kunt u deze stap overslaan.
Ook dit kan gemakkelijk met een commando gedaan worden. In dit voorbeeld, maken we de map "folder" aan.

Dit kunt u doen met het mkdir commando:

mkdir folder

Het "mkdir" deel staat voor "Make Directory".

4. Maak de Symlink aan

Als u op de juiste locatie bent en de map waar u naar wilt verwijzen bestaat, dan kunt u de Symlink aanmaken.
Wederom kan dit met een enkel commando gedaan worden!

In dit commando moet u de map of het bestand specificeren waar u naar wilt verwijzen en de naam van de link die u aanmaakt.
Als u de link naar een bestand aanmaakt, vergeet dan niet de bestandsextensie hierin op te nemen! (bijvoorbeeld .html)
We maken nu een link naar een map, dus is de bestandsextensie in dit geval niet aan de orde.

We noemen de link voor het gemak even link.

Het commando voor het aanmaken van een link is ln, maar in dit geval willen we een Symbolic Link. Daarom moet er nog een zogeheten "flag" achter, namelijk -s. Uw commando ziet er dan zo uit:

ln -s folder link

Druk op enter en u bent klaar! De Symlink is aangemaakt!

Als u nu naar http://www.voorbeeld.nl/link gaat, krijgt u de content van http://www.voorbeeld.nl/folder te zien!
Tevens kunt u verwijzen naar een bestand in de "map" link, en wordt het bestand uit de map folder dan getoond.